Hizmet Seçin
Dijital dünyada gelişmeye ve büyümeye hazır mısın?
Angle MENÜ
Redis Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?
Muhammet Hakan Bektaş
Muhammet Hakan Bektaş Back-End Developer
31/01/2023
Redis Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

Redis, geliştiriciler tarafından en çok kullanılan ve bilinen NoSQL veritabanlarından birisidir. Redis, açık kaynaktır ve kaynak kodlarına GitHub üzerinden erişilebilmektedir.Yüksek performansı ile de geliştiricilerin ilgisini çekmektedir. Linux ve türevi işletim sistemleri tarafından desteklenmekte fakat Windows tarafı için resmi bir destek olmasa da community tarafından desteklenmektedir.

Genel kullanım alanları arasında caching, session yönetimi, pub/sub, message broker vardır.

Avantajları :

Yüksek Performans :

Redis verileri disk yerine RAM (Önbellek) üzerinde tutmasından kaynaklı olarak çok yüksek performans sergilemektedir.

In-Memory Veri Yapıları :

Redis verileri anahtar-değer çifti olarak tutar. String, List, Hash, Set, Sorted Set, Bitmaps, HyperLogLogs, Geospatial Indexes gibi birçok veri yapısını tutabilmektedir.

Replication :

Redis, master-slave mimarisini kullanır, master genel olarak yazma işlemlerini yapar ve slave dediğimiz yapılar da master’in birer kopyasıdır, master güncellendikçe ona bağlı bütün slave’ler de güncellenir. Burada master’da oluşacak herhangi bir çökmede, hatada direkt bir slave master olarak seçilir ve sistem çalışmaya devam eder.

Veri Kalıcılığı :

Redis için verileri önbellekte tutar demiştik. Olası bir elektrik kesintisi veya sunucu kapanması durumunda verileri silinmemesi için Redis geliştiricilere Append Only File ve point-in-time Snapshots olmak üzere iki yöntem sunmaktadır.

Snapshots yöntemi belirli zaman aralıklarında verileri diske kaydeder.

Append Only File yöntemi her değişikliği dosyanın sonuna yazar.