Hizmet Seçin
Dijital dünyada gelişmeye ve büyümeye hazır mısın?
Angle MENÜ
AWS Veritabanı Servisleri
Muhammet Hakan Bektaş
Muhammet Hakan Bektaş Back-End Developer
02/02/2023
AWS Veritabanı Servisleri

AWS (Amazon Web Servisleri) Amazon tarafından web ve mobilde uygulama geliştiren veya geliştirecek kişileri hedef alan ve içinde veritabanından tutun da makine öğrenimine kadar servis barındrımaktadır. Bu yazımızda veritabanı servilerine kısa bir giriş yapacağız.

Bulut tabanlı kullanım amacıyla sunulan 8 türde veritabanı servisi vardır. Bu türler şu şekildedir;

Bu yazımızda üstünde duracağımız türler ilişkisel, anahtar-değer ve bellek içi veritabanı türleridir. İlişkisel veritabanı için 3 farklı servis sunan Amazon hem kendi veritabanı yönetim sistemini hem de farklı ve bilindik veritabanı sistemlerini kullanmanıza olanak sağlıyor. Bu servisler ise şunlardır:

Amazon Aurora :

Bu paketinde Amazon MySQL ve PostgreSQL uyumlu bir veritabanı yönetimi sunmaktadır. Ticari düzeyde performans sağlayan bu sistemin yerleşik güvenlik ve sürekli yedekleme gibi bir çok özelliği vardır. Büyük ölçekli sosyal medya uygulamaları veya mobil oyunlar gibi projelerde kullanıma uygundur.

Amazon RDS :

Geliştiriciler için tanıdık gelecek 5 ilişkisel veritabanını (MySQL,  MariaDB, PostgreSQL, Oracle ve Microsoft SQL Server) kurup yönetme imkanı sağlar. SSD destekli depolama seçenekleri ile yüksek performans sunar. AWS Yönetim Konsolu başta olmak üzere iki yöntemle daha erişim sağlayarak kolay bir şekilde veritabanınızı kurup yönetmeye başlayabilirsiniz.

Amazon Redshift :

Veri analizi ve raporlamalar yapmak için kullanılan veri ambarı teknolojisidir. Analiz yapmak için veritabanı bağlantılar vb. bir çok yükümlülükten sizi kurtarır ve saniyeler içinde analizler yapmanıza olanak sağlar. Bu ölçeklerde analizleri gerçekleştirmek için SQL kullanmaktadır.

Veritabanı sitemleriyle ilgili daha fazla bilgi için buraya tıklayınız. AWS ve bulut teknolojileri ile ilgili daha daha fazla bilgi için buraya tıklayınız.

İlişkisel veritabanı servislerinin ardından anahtar-değer veritabanları gelmektedir. AWS içeriğinde bununla alakalı tek servis vardır. NoSQL veritabanı hizmeti ise şudur:

Amazon DynamoDB :

NoSQL veritabanı sistemleri veriye daha hızlı ulaşma imkanı vermektedir. Büyük ölçekli projelerde kullanıma uygun olan DynamoDB ile büyük veri depoları oluşturup, perakende deneyiminizi iyileştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra uygulamalarını ölçeklendirirken de size kolaylık sağlayacak bir servistir.

Bellek içi veritabanı türünde Amazon tarafından sunulan iki servis bulunmaktadır. Bunlardan birincisi kendi yönetim sistemidir. İkincisi ise Redis ile uyumlu bir sistemdir. Redis uyumlu bellek içi veritabanı hizmeti Amazon MemoryDB for Redis'tir. Diğer hizmetleri ise Amazon ElastiCache'tir. Diğer iki veritabanı türüne göre kullanımı az olan bu iki hizmetle ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için takipte kalın.