Hizmet Seçin
Dijital dünyada gelişmeye ve büyümeye hazır mısın?
Angle MENÜ
AWS (Amazon Web Servisleri) Nedir?
Muhammet Hakan Bektaş
Muhammet Hakan Bektaş Back-End Developer
01/02/2023
AWS (Amazon Web Servisleri) Nedir?

Amazon tarafından geliştirilen bulut tabanlı teknolojilerdir. Web ve mobil uygulama geliştirecekler için oldukça işlevsel paketler sunmaktadır. Bulut tabanlı hizmetler olduklarından bir çoğu sunucunuza yük bindirmeyecektir. Veritabanından tutun da makine öğrenimine kadar bir çok paketleri bulunmaktadır. Geliştiriciler, yazılım üreten veya üretmek isteyen işletmeler için tek seçenek ile olabilir.

Desteği Amazon gibi küresel bir firma tarafından sağlanan bu bulut teknolojilerini sundukları açık ve kolayca anlaşılabilir dökümantasyonlarından öğrenebilirsiniz. Popülerliği de oldukça yüksek olan bu servislerle alakalı bilgilere ulaşmak oldukça kolaydır. Birçok yazılım dili ile uyumluluk sağlamaktadır.

Büyük verilerin yönetileceği uygulamalarda sunucuya yüklenmemek adına veriler bulutta tutulabilmektedir. AWS ile bu alanda birden fazla pakete ulaşabilirsiniz. Gerek ilişkisel gerekse anahtar-değer veritabanları oluşturabilir ve yönetebilirsiniz.

Veritabanı Servisleri :

Amazon Aurora :

Bu paketinde Amazon MySQL ve PostgreSQL uyumlu bir veritabanı yönetimi sunmaktadır. Ticari düzeyde performans sağlayan bu sistemin yerleşik güvenlik ve sürekli yedekleme gibi bir çok özelliği vardır. Büyük ölçekli sosyal medya uygulamaları veya mobil oyunlar gibi projelerde kullanıma uygundur.

Amazon DynamoDB :

Amazon NoSQL veritabanı ihtiyacı olacak uygulamaları da göz ardı etmemiş ve Amazon DynamoDB ile bu servisi de sunmuştur. İlişkisel veritabanlarının kaldıramayacağı internet ölçeğindeki projelerde kullanılmak üzere oluşturulmuştur. Petabaytlarca veriyi saklayıpi analiz edebilirsiniz. Sunucusuz bir çalışma mantığı olan bu servis ile aynı anda çok fazla isteği düşük gecikmelerle çalıştırabilirsiniz.

Amazon RDS :

Geliştiriciler için tanıdık gelecek 5 ilişkisel veritabanını (MySQL,  MariaDB, PostgreSQL, Oracle ve Microsoft SQL Server) kurup yönetme imkanı sağlar. SSD destekli depolama seçenekleri ile yüksek performans sunar. AWS Yönetim Konsolu başta olmak üzere iki yöntemle daha erişim sağlayarak kolay bir şekilde veritabanınızı kurup yönetmeye başlayabilirsiniz.

Uygulama geliştirirken destek sağlayacak paketleri de bulunduran AWS içeriğinde uygulama test ortamları, geliştirme ortamları ve API oluşturma, yönetme servisleri de sunmaktadır. Gerek front-end geliştiriciler gerekse back-end geliştiriciler için servisler sunan Amazon işinizi oldukça kolaylaştırıyor.

Uygulama Geliştirme Araçları :

Amazon Amplify :

Front-end geliştiriciler için tam kapasiteli uygulamalar oluşturma imkanı sağlamaktadır. Servis içeriğinde bulunan araçlarla tasarımlar gerçekleştirebildikleri gibi kısa komutlarla back-end yapılandırması da yapabilmektedirler.

AWS Device Farm :

Uygulamanızı geliştirdiniz ve test etmeniz gerekiyorsa kullanabileceğiniz servistir. Gerçek cihazlarla testler gerçekleştirip hatalara daha hızlı ve doğru bir şekilde odaklanıp düzeltmeler uygulayabilirsiniz.

Amazon API Gateway :

İstediğiniz ölçekte API oluşturup yönetebilirsiniz. Amazon küresel uç konumları ağından faydalanarak çok düşük gecikmelerle API istekleri ve yanıtları oluşturun.

AWS içeriğinde bunların yanı sıra daha birçok servis sağlamaktadır. Bunlarla ilgili ilerleyen süreçteki paylaşımlarımızdan haberdar olmak için takipte kalın.